BAKKIE KOFFIE DOEN?
Heb je een vraag of wil je gezellig langskomen? Neem gerust contact met ons op!
Bel ons of reageer via het formulier.
Als 20 year something kan ik het me bijna niet meer voorstellen: een dag zonder smartphone. Sommigen zweren hem af, maar zoals de meeste mensen hangt hij bij mij ’s nachts altijd aan de oplader. Klaar voor een nieuwe dag. Want als journalist gebruik ik hem niet alleen privé. Ook in mijn werk is mijn smartphone my best friend. Waarom? Ik zet de voordelen voor je op een rijtje.
Met je smartphone op zak is de praktische voorbereiding voor een interview een fluitje van een cent. Natuurlijk heb je je goed voorbereid op je interview: je hebt je ingelezen in het onderwerp en in de persoon die je gaat interviewen en je hebt je vragen op papier gezet. Maar onderweg bedenk je altijd wel iets dat je nog even wilt checken. Met je telefoon en een 4G-verbinding is dat geen enkel probleem. Zoek nog wat extra informatie op, kijk je notities nog een keer door en voeg nog een vraag toe. Na een goede voorbereiding wellicht niet noodzakelijk, maar stiekem toch heel fijn dat het kan.
Verder weet je altijd precies waar je heen moet. Onderweg naar de persoon die je gaat interviewen check je snel even de route, file-informatie (en flitsers!), de onvermijdelijke vertraging van je trein en de looproute naar het uiteindelijke adres. Te laat komen laat geen goede indruk achter en is ook echt niet nodig – overmacht daargelaten natuurlijk.
Daarbij is interviewen niet langer gebonden aan het kantoor, een afgesproken locatie of zelfs je thuiswerkkantoor. Sinds de pandemie zijn Teams, Zoom en Meet niet meer weg te denken. Ik hoor je denken: voor de smartphone konden we ook al bellen. Maar elkaars gezicht kunnen zien, voegt toch echt veel toe. Door de smartphone zit je niet meer gebonden aan je laptop, waardoor je flexibeler bent in waar en wanneer je mensen spreekt.
>> Leestip: De kunst van het interviewen: met deze vragen heb je gegarandeerd (geen) succes
Stel je voor: je hebt ruim een uur met iemand zitten praten, er is een hoop gezegd en verteld. Herinner jij je aan het einde nog precies wat jullie in het begin hebben besproken? Ik in ieder geval niet. De hoofdlijnen en markante uitspraken heb je wel, maar tussendoor gaan er een hoop details verloren. Door je smartphone tussen jullie in te leggen (wel even vragen!) en de knop record in te drukken, luister je bij het uitwerken gemakkelijk terug wat er precies gezegd is. Niet alleen handig voor de leuke quotes en uitgebreide citaten. Ook handig als stok achter de deur, mocht je bij de feedback op je artikel op weerstand stuiten.
Een journalist schrijft. Maar er moet natuurlijk wel een goed beeld bij dat geschreven werk. Voordat we smartphones hadden, betekende dat met de camera op pad. Een stuk zwaarder en lomper en werken met een camera vergt iets aan vaardigheden. Met de smartphones van vandaag de dag maak je snel mooie foto’s in een goede beeldkwaliteit om je artikel visueel te vergezellen.
Als vervolg op het vorige punt: uit onderzoek van persbureau Reuters blijkt dat een journalist met een smartphone een stuk toegankelijker is dan een journalist met een cameraploeg. Als je niet teveel bekijks wilt trekken en in alle rust je interview wilt doen, dan is de smartphone de perfecte rechterhand. Je trekt hem snel uit je zak en neemt zowel beeld als geluid op een onopvallende manier op. Dat is een stuk minder afleidend voor een geïnterviewde dan een camera in het gezicht.
>> Ook interessant: Waarom een goede kop boven je nieuwsbericht zo belangrijk is
Je bent op locatie geweest, hebt een interessant interview afgenomen en het artikel uitgewerkt. Dan wil je natuurlijk wel dat het goed gelezen wordt. Ook voor je zichtbaarheid is de smartphone een handige hulp. Van een berichtje posten over de reis naar je geïnterviewde tot het delen van een foto op locatie en het online plaatsen van je artikel. Je sociale netwerk betrekken bij je proces, kan heel effectief zijn om meer aandacht te generen voor je verhaal.
Al met al is de smartphone een lichtgewicht alleskunner. Op pad met een routekaart, reisschema, camera en microfoon is niet meer aan de orde. De smartphone is onopvallend, weegt slechts een kleine tweehonderd gram en past (bijna) in de palm van je hand. Maar hij kan opnemen, filmen, fotograferen en jou van alle informatie voorzien die je nodig hebt om goed voorbereid en met vertrouwen je interviews af te nemen. Als dat geen vriendschap is…