Dé ultieme muziek voor tijdens het werk

Op kantoor worden we het maar niet eens met elkaar. Waar de één het liefst de hele werkdag luistert naar Bruce Springsteen, wordt de ander het gelukkigst van Nederlandse meezingers. Voor het maken van dé ultieme werk afspeellijst hebben we dan ook jouw hulp nodig!

Voordat we dieper ingaan op de persoonlijke smaken hier op het Scherp kantoor, duiken we eerst even de wetenschap in. Wat is volgens de experts de beste muziek voor tijdens het werk?

Het Mozart-effect

Volgens een aantal onderzoekers van zo’n 25 jaar geleden, zou je concentratie een flinke boost krijgen bij het luisteren naar Mozart. Dit noemden zij dan ook, heel origineel, het Mozart-effect. Er werd zelfs aangetoond dat deelnemers die voorafgaand aan het maken van een IQ-test hadden geluisterd naar het eerste deel van Mozarts Sonate voor twee piano’s in D majeur (K.448), 8 tot 9 ruimtelijk-IQ-punten hoger scoorden dan proefpersonen die ontspanningsoefeningen te horen hadden gekregen of een tijdje in stilte had doorgebracht. Wauw!

Scherp Communicatie Kantoorhitjes

Wij zijn vast begonnen met het maken van de Scherp Communicatie Kantoorhitjes playlist. Luister ‘m direct:

Muziek verbetert je gemoedstoestand

Maar voordat we nu allemaal acuut de hele dag Mozart uit de kantoorspeakers knallen, even een kanttekening. De effecten van muziek op concentratie en IQ zijn namelijk onderwerp van honderden, zo niet duizenden, wetenschappelijke (en minder wetenschappelijke) onderzoeken. Zo zou de betere concentratie niet zozeer te wijten aan de muziek zelf. Maar door het luisteren naar muziek verbetert je gemoedstoestand en dát zorgt voor allerlei positieve effecten, waaronder een hogere productiviteit, ontspanning en meer creativiteit.

De wonderen van vrolijke muziek tijdens het werk

Niet zo verwonderend dus, dat een aantal wetenschappers zagen dat vrolijke muziek (goed voor je gemoedstoestand) creativiteit kan stimuleren en verhogen. Dat vrolijke muziek wonderen kan doen, wisten we trouwens al langer. Vanaf de jaren dertig wordt er namelijk al muziek gedraaid in fabriekshallen, om de arbeiders scherp en vrolijk te houden tijdens de vaak saaie taken. De vele onderzoeken die gedaan zijn laten zien dat vrolijke muziek een positieve uitwerking had op zowel het humeur als de productiviteit van de fabrieksarbeiders.

Songteksten werken afleidend

Maar voor de mensen die gruwelen bij de woorden ‘vrolijke muziek’ (ik bedoel: het nummer Happy van Pharrell Williams roept eerder boze dan vrolijke gevoelens op, toch?!), hebben we goed nieuws. Deze wetenschappers beweren namelijk dat muziek zonder songtekst het beste werkt voor een verhoogde concentratie. Je gaat immers toch vaak onbewust luisteren naar de tekst, waardoor je weer afgeleid wordt. Dit zou trouwens vooral van toepassing zijn op mensen die veel schrijfwerk moeten verrichten, precies wat wij hier op kantoor doen dus. En wil je het helemaal goed doen? Ga dan voor muziek die je al kent. Bij nieuwe muziek concentreer je je namelijk meer op wat er gaat komen dan op je werk.

Dus. Óf Mozart óf tekstloze vrolijke muziek die we al kennen. Niet echt iets om happy van te worden, als je het ons vraagt. Maar gelukkig geven deze en deze mensen de verlossende oplossing. Volgens hen is smaak namelijk de meest bepalende factor voor het effect van muziek. Vind jij de gedraaide muziek leuk? Dan heeft het een positief effect, zoals een betere concentratie en productiviteit. Hoor je muziek die je absoluut niet leuk vindt? Dan treden er geen positieve effecten op en kan het zelfs doorslaan naar irritatie en frustratie.

Scherp Communicatie op zoek naar ultieme werkmuziek

De wetenschap lijkt het maar niet eens te worden over welke muziek nu daadwerkelijk het beste werkt voor een betere concentratie. Wij baseren voortaan maar gewoon onze kantoormuziekkeuze op basis van smaak. Mocht het niks positiefs doen voor de concentratie, dan zorgt het in elk geval voor een gezellig sfeertje op kantoor en voor blije collega’s. Minstens net zo belangrijk vinden wij!

Wij zijn vast begonnen met het maken van de Scherp Communicatie Kantoorhitjes afspeellijst. Check ‘m hieronder. Laat ons vooral weten wat jij de fijnste muziek vindt voor tijdens het werk en wie weet voegen we het toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van plan zelf met e-mailmarketing aan de slag te gaan?
Download hier dé 9 tips voor e-mailmarketing.
Je ontvangt deze tips dan gelijk in jouw mailbox.

Conversieformulier

    Door akkoord te gaan stem je in met onze algemene voorwaarden en met het ontvangen van e-mail berichten over nieuws, communicatiekennis en events.

BAKKIE KOFFIE DOEN?
Heb je een vraag of wil je gezellig langskomen? Neem gerust contact met ons op!
 Bel ons of reageer via het formulier.

Scherp Communicatie
Noordzeelaan 50
8017 JW Zwolle

06-14640422

KVK-nummer 73852082

Contact popup