Op pad voor een interview: zo pak je dat aan

Nu bedrijven massaal de deuren weer hebben geopend voor hun medewerkers én bezoekers, gaan we als Scherp Communicatie weer regelmatig op pad voor interviews. Als je het mij vraagt; gelukkig maar! Want al hoewel Teams en Zoom prima alternatieven zijn in geval van nood, vind ik toch dat er niks gaat boven persoonlijk contact. Maar op pad gaan voor een interview: hoe pak je dat aan? Ik neem je mee. 

De reis gaat vandaag naar Eindhoven. Daar heb ik afgesproken met een medewerker van een specialistisch schoonmaakbedrijf. Voor een artikel in een schoonmaakvakblad wil ik namelijk meer weten over zijn carrière. Hij begon een aantal jaar geleden namelijk als reguliere schoonmaakmedewerker en is inmiddels doorgegroeid naar objectleider. Een indrukwekkend voorbeeld van de doorgroeimogelijkheden in deze bijzondere branche. Enfin. 

Eerste voorbereidingen

Even kort terugspoelen. Want de eerste voorbereidingen voor deze afspraak zijn al een aantal weken geleden gedaan. Het begon bij het leggen van het eerste contact en de vraag of diegene openstaat voor een interview. Hoe deed ik dat? Ik benaderde hem via de mail en gaf aan wat mijn doel was en waarom ik juist deze man, Estergon heet hij, graag wilde hij spreken. Ik vertelde dat ik geïnteresseerd was in het verhaal van iemand die flink geklommen is op de carrièreladder in de schoonmaak en voor welk vakblad het artikel bedoeld was. Ik stelde hem gerust en vertelde dat hij de concepttekst te lezen krijgt voordat het wordt gepubliceerd, zodat hij zeker weet dat er niks ‘geks’ over hem op het internet komt te staan. 

Zodra bleek dat hij wel openstond voor een gesprek, vroeg ik hoe hij me het liefst te woord wilde staan. Sommigen vinden het namelijk fijner om het interview via de telefoon te doen, of via beeldbellen. Maar Estergon vroeg of ik langs wilde komen op kantoor. Natuurlijk wil ik dat! 

In de aanloop naar onze afspraak bereidde ik het gesprek goed voor. Ik verdiepte me in het bedrijf, in Estergon zelf en stelde alvast een aantal vragen op. Meer over dit proces lees je in het artikel Interviewen doe je zo: Stel de Matthijs van Nieuwkerk-vraag! 

Dress to impress

En dan breekt eindelijk de dag van het interview aan. ‘s Ochtends bedenk ik eerst wat ik aantrek. Want de kledingkeuze voor een interview hangt sterk af van de persoon met wie ik heb afgesproken. Daarmee probeer ik een beetje te levellen met degene die ik ga ontmoeten. Waar ik voor een hoogstaande directeur waarschijnlijk zo deftig mogelijk ga, kies ik voor een gesprek met bijvoorbeeld een glazenwasser eerder voor een wat meer casual outfit. Op die manier hoop ik al een soort band te creëren en te zorgen dat diegene mij vertrouwt én serieus neemt. Want waar een hoge pief van een accountantskantoor waarschijnlijk niet zo onder de indruk is van een spijkerbroek met T-shirt, zal een glazenwasser eerder worden afgeschrikt door een strak mantelpakje dan dat het respect oplevert.

Vertrouw niet teveel op technologie

Als ik eenmaal tevreden ben met m’n outfit, vervolg ik de voorbereidingen. Dat betekent dat ik het adres van het bedrijf opzoek en even op Google Maps bekijk waar ik ongeveer heen moet. Uiteraard heb ik in de auto mijn telefoon met navigatie voor m’n neus, maar daar vertrouw ik tegenwoordig niet meer blind op. Waarom, zul je je afvragen. Nou, onlangs moest ik vanuit Ouddorp naar Harderwijk rijden en vlak voor de ring van Rotterdam besloot Google Maps om er vol-le-dig mee te kappen. Gevolg: blinde paniek. 

Daarom dus: altijd van tevoren even de route checken zodat je in geval van nood een beetje een idee hebt van waar je heen moet. Daarnaast is het natuurlijk ook handig om te weten hoe laat je van huis/kantoor moet vertrekken. 

Ook sla ik het telefoonnummer van degene die ik ga ontmoeten op in mijn telefoon. Mocht er onderweg opeens iets gebeuren, dan kan ik altijd even snel bellen dat ik wat later ben. 

Spullen pakken

Dan is het tijd om mijn spullen te pakken. Het belangrijkst is toch wel m’n telefoon (lees hier waarom je die als journalist altijd dichtbij je wilt hebben) en natuurlijk een oplader voor in de auto. Apps als Spotify en Flitsmeister voor onderweg slurpen je batterij immers leeg, maar voor het interview heb ik ook nog wat procentjes nodig. Daarmee neem ik namelijk het gesprek op én maak ik nog wat leuke foto’s. 

Ook onmisbaar is m’n notitieboekje, waarin ik de vooraf bedachte vragen heb opgeschreven. Ik vind het altijd fijn om die voor me te hebben liggen. Mocht ik om wat voor reden dan ook opeens een enórme blackout krijgen, dan kan ik altijd nog even opzoeken wat ik moet vragen. Gelukkig is het nog nooit nodig geweest, maar de gedachte dat ik het bij me heb, is geruststellend. Daarnaast is het ook handig om af en toe steekwoorden op te schrijven als diegene iets interessants zegt waar ik later nog dieper op in wil gaan. 

En dan mijn favoriete onderdeel: de snacks. Want tijdens zo’n lange rit naar Eindhoven moet er gesnoept worden. Op het menu staan een banaan (voor de vitamientjes) en een eierkoek met chocola. Uiteraard zijn een flesje water en blikje energydrank onmisbaar. 

Bepakt, bezakt én voorbereid is het tijd om de auto in te stappen. Dít is dan hoe ik erbij zit (normaal ben ik erg opgeruimd, dat beloof ik): 

 

Gaan we ook voor jou op pad?

Heb jij iemand die je graag zou willen laten interviewen voor een artikel? Dan gaan wij de volgende keer graag voor jou op pad. We zijn benieuwd waar de reis heengaat! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van plan zelf met e-mailmarketing aan de slag te gaan?
Download hier dé 9 tips voor e-mailmarketing.
Je ontvangt deze tips dan gelijk in jouw mailbox.

Conversieformulier

    Door akkoord te gaan stem je in met onze algemene voorwaarden en met het ontvangen van e-mail berichten over nieuws, communicatiekennis en events.

BAKKIE KOFFIE DOEN?
Heb je een vraag of wil je gezellig langskomen? Neem gerust contact met ons op!
 Bel ons of reageer via het formulier.

Scherp Communicatie
Noordzeelaan 50
8017 JW Zwolle

06-14640422

KVK-nummer 73852082

Contact popup